UTTS Montajı Nedir

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt istasyonlarındaki pompalar ve aracın yakıt deposuna takılan bir cihaz vasıtası ile akaryakıt alımlarının takibini sağlayan sistemdir. Sistemin temel amacı, araçların plaka bilgileri üzerinden tanımlanan akaryakıt alımlarının otomatikleştirilmesi ve yönetilmesidir. Akaryakıt tüketiminde kayıt dışı durumların önüne geçmek ve vergi kaçaklarını engellemek amacıyla yürürlüğe giren bu yöntem 30 Nisan 2025 itibari ile vergi mükellefi olan filo araçlara sahip ve ticari araçlarda zorunlu olmaktadır. 1 Temmuz 2025 yılından itibaren de bireysel araçlarda kullanılmaya başlanacaktır.

UTTS sistemi, işletmelere ve bireysel kullanıcılara önemli avantajlar sağlamaktadır.
UTTS’ nin sağladığı başlıca faydalardan biri, akaryakıt alım sürecinin hızlandırılması dır. Sisteme entegre olan araçlar, plaka tanıma sayesinde istasyonlarda durmaksızın yakıt alabilirler. Bu da özellikle filo yönetimi yapan işletmeler için operasyonel verimliliği artırır. 
Bunun yanı sıra, UTTS sayesinde akaryakıt alımları anlık olarak raporlanabilir ve kontrol altında tutulabilir. Bu da maliyet kontrolü ve bütçe yönetiminde işletmelere büyük kolaylık sağlar.
Güvenlik açısından da UTTS önemli bir sistemdir. Araçların plaka bilgileri ve tanımlı yakıt limitleri sayesinde hileli yakıt alımlarının önüne geçilir. Ayrıca, ödeme işlemleri otomatik olarak tanımlandığı için nakit taşıma veya kart kullanımı gibi güvenlik riskleri minimize edilir.
 

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Montajı Nedir?

UTTS Nedir?

UTTS Nedir?
ulusal taşıt tanıma sistemi UTTS Montaj

UTTS Montaj Başvuru Formu

Bosch Car Service, geniş servis ağıyla profesyonel UTTS montaj hizmeti sunmaktadır. Hızlı ve güvenilir hizmet almak için size en yakın Bosch Car Service´ten randevu alabilirsiniz.

  • Lütfen aşağıdaki kullanım koşulları kutucuğunu onaylayın



UTTS Araçta Nereye Montaj Edilir?

Ulusal Taşıt Takip Sistemi (UTTS), araç güvenliğini ve takip edilebilirliğini artırmak amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bu sistemin etkin bir şekilde çalışabilmesi için doğru bir şekilde araca montaj edilmesi gerekmektedir. UTTS cihazının montaj yeri, sistemin işlevselliğine ve araca uygunluğuna göre belirlenmelidir.
 
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında araçlara monte edilen Taşıt Tanıma Birimi (TTB), aracın yakıt deposu girişine takılan özel bir cihazdır. Bu stratejik konumlandırma, sistemin etkin bir şekilde çalışmasını sağlar ve akaryakıt alımlarının doğru bir şekilde kaydedilmesini garanti eder. TTB cihazının yerinden söküldüğü taktirde çalışmayacağı bilinmelidir. Ayrıca içerdiği veriler kopyalanamaz ve sadece Darphane tarafından temin edilen cihazlar kullanılabilir.
Yalnızca yetkili taşıt montaj firmaları tarafından monte edilebilen TTB, montaj işlemi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. UTTS cihazları, araç takip ve güvenliği için önemli bir yere sahiptir. Doğru bir montaj işlemi için Bosch Car Service gibi profesyonel hizmet sağlayıcılarından destek almak faydalı olacaktır.
 

Antalya UTTS Montaj Hizmetlerimiz

Antalya’da UTTS montaj hizmetlerimiz, araç sahiplerinin beklentilerini karşılayacak yetkinlik ve alt yapıya sahiptir. Servisimiz, araçlarınızı kısa sürede sisteme entegre ederek UTTS nin avantajlarından yararlanmanızı sağlar. UTTS montaj işlemleri, profesyonel teknisyenlerimiz tarafından özenle yapılmakta olup, sistemin sorunsuz çalışmasını garanti eder.
 
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, otomasyon ve güvenliğini ön planda tutarak hem işletmelere hem de bireysel kullanıcılara önemli faydalar sağlamaktadır. Antalya UTTS montaj hizmetlerimiz sayesinde bu yenilikçi çözüme kolaylıkla erişebilir ve araçlarınızın yakıt tedarik süreçlerini modernleştirebilirsiniz

UTTS Cihazı Montaj Süreci Nasıl İşler?

Ulusal Taşıt Tanıma kapsamında araçlara monte edilen UTTS cihazı, akaryakıt alımlarını kayıt altına almak ve vergi güvenliğini sağlamak için kritik bir rol oynamaktadır. Şu anda sadece akaryakıt giderlerini vergi olarak gösteren işletmeler ile kiralama yolu ile hizmet veren araçlar için geçerli olan bu uygulama ilerleyen zamanlarda tüm araçları kapsayacağı da beklenmektedir.
 UTTS Montajı sadece yetkili servisler tarafından yapılmaktadır. Bosch Car Service ağında yer alan servislerde bunlardan biridir. Hem araca takılan cihaz hem de akaryakıt pompasındaki sistem ile koordineli çalışan UTTS montajı titizlik gerektiren bir çalışmadır. Doğru montajı ve düzenli kontrol, sistemin verimli çalışması açısından büyük önem taşır.
 
 UTTS Montajı süreci şu aşamalardan oluşmaktadır;
 
 1.Yetkili Montaj Firması Seçimi; UTTS cihazı montajı yalnızca Darphane tarafından yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılabilir.
 
 2.Randevu Alma: Başvuru ve kayıt işlemi tamamlanan araçların, montaj için yetkili firmadan randevu alınması aşamasına geçilir
 
 3.Montaj İşlemi: UTTS cihazı, aracın yakıt deposu girişine profesyonel ekip tarafından monte edilir.
 
 4. Sistem Entegrasyonu: Montaj sonrası cihaz, UTTS sistemine entegre edilir ve test edilir
 

UTTS Cihazı Kontrolü Ne Kadar Aralıklarda Yapılmalı?

UTTS cihazının düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımının yapılması önemlidir. Cihazda herhangi bir arıza tespit edildiğinde, yetkili servis noktalarıyla iletişime geçilmelidir. UTTS cihazının güvenlik protokollerine uygunluğu periyodik olarak kontrol edilmelidir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Hangi Araçları Kapsıyor?

Ulusal Taşıt Tanıma Sisteminin yürürlüğe girmesi ile birlikte bazı araçlar için 30 Nisan 2025 tarihinde zorunlu kullanımı söz konusu olmuştur. Bu araçlar;
 
1. Ticari Araçlar: Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan tüm ticari taşıtlar UTTS kullanımı zorunlu olan araç grubundadır. Bunun yanı sıra akaryakıt harcamalarını vergi beyanında gider olarak gösteren tüm ticari araçlar da bu sistemin zorunlu tuttuğu araç grubunda yer almaktadır. 
 
2. Bireysel Araçlar: 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe ilk defa kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar da bu kapsam içinde yer almaktadır. Aynı zamanda akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar
 
3. Şahıs Şirketlerine Ait Araçlar: Ticari amaçla kullanılan ve akaryakıt harcamaları gider olarak gösterilmek suretiyle vergi indirimine konu edilecek taşıtlar
 
4. Vergi Mükellefi Olan Kişilere Ait Araçlar
 
 UTTS kapsamı dışında kalan araçlar ise; Yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına ait taşıtlardır. 
 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 1 inci maddesinin (a) fıkrasında belirtilen genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlarda yine kapsam dışı kalmaktadır.
 

İlgili Konular

Fren Merkezi Arızası

Fren Merkezi Arızası

Aracın fren sisteminin merkezi olarak kabul edilen fren merkezi, fren pedalına uygulanan kuvveti hidrolik basınç ile tekerleklere iletir ve aracın durmasına imkan tanır. Fren merkezinde meydana gelen herhangi bir arıza sonucunda, frenleme performansında ciddi azalmalar veya frenin tamamen işlevsiz hale gelmesi gibi durumlar yaşanabilir. Fren merkezi arızası, sürüş güvenliğini tehlikeye atması açısından erken safhada müdahale isteyen bir problem olarak karşımıza çıkar.

Rehbere git

Helezon Yayı Arızası

Aracın süspansiyon sistemi açısından kritik bir bileşen olarak karşımıza çıkan helezon yayı, yol yüzeyindeki darbelerin emilerek aracın düzgün bir sürüş sağlaması noktasında destek sunar.

Rehbere git
Helezon Yayı Arızası
Antalya Oto Sanayi

Antalya Oto Sanayi

Antalya Oto Sanayi Sitesi olarak, siz değerli araç sahipleri için daima en yüksek kalite standartlarında oto servis hizmetleri sunmayı hedefliyoruz.

Rehbere git

Aks Arızası

Aks arızası belirtileri, nedenleri ve Bosch Car Service hizmetlerinde nasıl çözüme ulaştırıldığı hakkında kapsamlı bilgi.

Rehbere git
Aks Arızası